Integratieve coaching en counseling

EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Heb je een nare ervaring meegemaakt en blijft het maar terugkomen in je dromen of heb je flashbacks?
De emoties en gevoelens die je ervaart, zoals angst, paniek en machteloosheid kunnen overweldigend zijn en het lijkt alsof je de ervaring telkens opnieuw beleeft.

Er is sinds de jaren 80 veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit bij met name PTSS en uit deze analyses blijkt blijkt dat de werkzaamheid van EMDR voldoende vaststaat. EMDR is een bewezen methode waardoor de lading van de ervaring efficiënt en doelgericht wordt aangepakt om verlichting te bieden bij het behandelen van een traumatische ervaring.Wat is EMDR Eye movement desensitization and reprocessing?

EMDR is een therapeutische behandelmethode die vaak wordt toegepast om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Een essentieel element daarbij is het belasten van het werkgeheugen, terwijl de cliënt met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), terugdenkt aan een traumatische ervaring.
Deze werkgeheugenbelasting wordt onder andere bereikt door oogbewegingen. De EMDR therapeut gaat met zijn of haar vingers zo'n 25 cm voor het gezicht van de cliënt heen en weer. Soms worden ook links-rechtsgeluiden via een koptelefoon toegepast of links-rechtsaanrakingen op de knieën ('tappen').

Bij een EMDR-sessie werkt de cliënt zowel met het lichaam (via oogbewegingen werkt het door in het autonome zenuwstelsel) als geest (nieuwe ideeën, inzichten, etc.). De cliënt is tegelijkertijd bezig met het verleden (de herinneringen) en het heden (de bewegende vinger, tikjes of het geluid). De cliënt zal zich vaak direct na de sessie vermoeid voelen en er wordt dan ook geadviseerd om rust te nemen. De cliënt hoort na een EMDR-sessie geen lichamelijke klachten te krijgen.

Wil je hier meer over weten, neem gerust contact met me op.